Veganstvo in vitamin A

Čeprav se je človek večino svojega razvoja prehranjeval vegansko in trenutno živi na svetu več 10 milijonov ljudi na veganski prehrani, se mora veganstvo sedaj braniti pred vsemi obtožbami, ki jih sprožata mesna in mlečna industrija.

Najnovejša ideja je, da z rastlinsko prehrano ne dobimo vitamina A


V živilih živalskega izvora se vitamin A nahaja v obliki retinola, medtem ko se v živilih rastlinskega izvora pojavlja v obliki karotenoidov – kot provitamin A. Za sintezo 1 mg retinola telo potrebuje približno 6 mg beta-karotena.[1]




Pomemben je med drugim za normalno rast, za delovanje imunskega sistema, delovanje vida, presnovo železa in izgradnjo ter delovanje kože in sluznic.[1]


Ime vitamin A se nanaša na retinol in provitamine A, kot so beta katoten in nekateri drugi karoteni, ki se v procesu presnove lahko pretvorijo v retinol. Retinol najdemo izključno v živilih živalskega izvora, proizvajajo ga tudi nekatere bakterije. Beta karoten in druge karotene najdemo v živilih rastlinskega izvora, v telesu pa se s procesom oksidacije lahko pretvorijo v retinol. Poznamo tudi retinojsko kislino, ki nastane iz retinola in ima prav tako določene pomembne biološke funkcije.[2]


Pač nekaj osnovnega smo takoj izvedeli iz dveh strani, ki nista naklonjeni veganstvu [1] in [2].  Jasno nam je, da lahko dobimo vitamin v oblikah retinola, ki ga vsebujejo živalska živila, ali pa v obliki kartenoidov, ki ga najdemu v velikem številu zelenjave in se pretvori v retinol.


Ok, kaj se zgodi pri pomankanju vitamina A?
Vitamin A je pomemben za normalno rast, za delovanje imunskega sistema, delovanje vida, presnovo železa, za izgradnjo kože in sluznic in njihovo delovanje, nudi oporo pri reprodukciji in vpliva na razvoj celic in tkiv. Vitamin A in provitamin vitamina A se nahajajo v številnih živilih, zato se ga z običajno pestro in uravnoteženo prehrano zaužije dovolj. Karotenoidi v telesu lahko delujejo tudi kot antioksidanti in tako ščitijo pred oksidativnim stresom.

Tveganju za pomanjkanje vitamina A so najbolj podvrženi novorojenčki, otroci s pogostimi okužbami ter oboleli za ošpicami in starejši odrasli. Pri novorojenčkih je preskrbljenost zelo odvisna od vnosa vitamina A matere med nosečnostjo. Ugotovljeno je da infekcijske bolezni, povezane z vročino, vodijo do povečanja potreb po vitaminu A. S tem povezana tveganja so pomembna predvsem pri majhnih otrocih, ki še nimajo večjih zalog vitamina A.[1]

Ok, novorojenčki so najbolj podvrženi pomankanju vitamina A in novorojenčkom naj bi začeli uvajati meso v hrano pri 7. mesecu. Torej že medicina, ki ni naklonjena veganstvu, ne vidi težav v prejemanju vitamina A smao iz rastlinskih virov.



Zaključek:
Z vegansko dieto morda ne bomo direktno vnesli v telo vitamina A v obliki retinola, ampak ga iz rastliske oblike pretvori telo. Najbolj podvrženi pomankanju so novorojenčki, ti pa naj ne bi jedli jetra, jajca, maslo, sir ali ribe, ki so glavni vir vitamina A med živalskimi živili.



Viri in literatura:
[1] http://prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-a
[2] http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/190-vitamin-a.html

Ni komentarjev: