Domači humus


 
Humus je namaz iz čičerike, ki se ga zdaj da kupiti pravzaprav že v vseh trgovinah po Sloveniji. Seveda pa ga lahko naredimi samo, postopek je sila lahek.

Sestavine:

- skuhana čičerika ali če se vam mudi kozerva čičerike
- limonin sok
- sojino mleko
- strok česna
- tahini (pasta iz sezama)
- sol in poper
Tu na sliki je večina iz Lidla, tahini je iz DM-ja.


Postopek:
Čičeriko skupaj z žličko limoninga soka, žlico tahinija, česnom in žlico olja začnemo miksati. Jaz uporabljam posodo od paličnega mešalnika. Po občutku izmenično dodajamo sojino mleko in olje, da mikser na koncu lahko izdela fino zmleto mazljivo maso. Po okusu dodamo še limonin sok, sol in poper.


Tu namenoma ne govorim o količinah, ker je to dokaj odvisno od ukusa. Razmerje olje - sojino mleko je dokaj relativno in odvisno od okusa posameznika, seveda je pa bolj zdravo, da je notri čim manj olja. Spet česen ...strok ali dva...odvisno od tega, koliko vam je všeč česen in čisto enako velja za limonin sok.

Humusu se lahko doda tudi senf ali pa razne druge začimbe kot npr. paprika, čili, curry, origano&bazilika.






Ni komentarjev: