Tofu
Tofu se dela iz sojinega mleka, navodila zanj najdete med mojimi recepti.
Priprava:
1. Sojino mleko pripravite po navodilu in ne dodate sladkorja
2. V mleko dodate limonin sok ali himalajsko sol in RAHLO premešate, lonec pokrijete. Čez 15 min preverite, če se je ves tofu "sesiril" do konca. Če se ni, dodajte še limoninega soka.
Če delate z limoninim sokom ali kisom, potem je prej potrebno soliti.(jaz vedno delam z limoninim sokom, nisem še uspela ugotoviti, kaj je ta himalajske sol)
3. Ko je celotno mleko sesirjeno - gosti kosi plavajo popolnoma ločeno na vodi, je potrebno te plavajoče kosme prestaviti v posodo za tofu.
4. Sedaj pa pride na vrsto, kam dat tofu. Lahko si pripravite kako posodo(staro posodico od sladoleda, ali jogurta) in to preluknjate(priporočam tehniko segrevanja žeblja nad ognjem s kleščami in topit luknjice). Posodo pokrijete še z gazo, da tofu ne zbeži ven. Na netu priporočajo nežno prenesti te kosme v posodo, pokriti tofu z gazo in nato obtežiti.
MOJ NASVET:
Jaz namesto posode za tofu rajši uporabljam drobno cedilo, tekočino s tofujem počasi kar zlijem čez cedilo, pokrijem s pokrovom in dam posodo s cedilom in pokrovom v hladilnik. Tofu lahko obtežiš, ampak jaz tega ne maram. Razlog, da sama delam tofu, je, da nočem škipajočega tofuja. Takega lahko kupim v trgovini.
ŠE EN NASVET:
Preden se lotim postopka sesirjenja, dam ponavadi kakšne začimbe h mleku. Najrajši ima seveda kurkumo in poper. Seveda daš lahko vse od peteršilja do čilija. Tako dobiš tofu z okusom.
Priprava:
1. Sojino mleko pripravite po navodilu in ne dodate sladkorja
2. V mleko dodate limonin sok ali himalajsko sol in RAHLO premešate, lonec pokrijete. Čez 15 min preverite, če se je ves tofu "sesiril" do konca. Če se ni, dodajte še limoninega soka.
Če delate z limoninim sokom ali kisom, potem je prej potrebno soliti.(jaz vedno delam z limoninim sokom, nisem še uspela ugotoviti, kaj je ta himalajske sol)
3. Ko je celotno mleko sesirjeno - gosti kosi plavajo popolnoma ločeno na vodi, je potrebno te plavajoče kosme prestaviti v posodo za tofu.
4. Sedaj pa pride na vrsto, kam dat tofu. Lahko si pripravite kako posodo(staro posodico od sladoleda, ali jogurta) in to preluknjate(priporočam tehniko segrevanja žeblja nad ognjem s kleščami in topit luknjice). Posodo pokrijete še z gazo, da tofu ne zbeži ven. Na netu priporočajo nežno prenesti te kosme v posodo, pokriti tofu z gazo in nato obtežiti.
MOJ NASVET:
Jaz namesto posode za tofu rajši uporabljam drobno cedilo, tekočino s tofujem počasi kar zlijem čez cedilo, pokrijem s pokrovom in dam posodo s cedilom in pokrovom v hladilnik. Tofu lahko obtežiš, ampak jaz tega ne maram. Razlog, da sama delam tofu, je, da nočem škipajočega tofuja. Takega lahko kupim v trgovini.
ŠE EN NASVET:
Preden se lotim postopka sesirjenja, dam ponavadi kakšne začimbe h mleku. Najrajši ima seveda kurkumo in poper. Seveda daš lahko vse od peteršilja do čilija. Tako dobiš tofu z okusom.
Začnem z že pripravljenim še ne sladkanim sojinim mlekom |
Sojino mleko začinim in solim, rumeno je meni najljubša kurkuma |
Dodam limonin sok |
Rahlo premešamo |
Tako se vidi, da je do konca sesirjeno, ker se pri strani vidi prozorno vodo |
Na drug lonec damo drobno cedilo ali del za kuhanje na pari + gaza za skuto |
Pokrijemo in počakam, da se odcedi |
Ko večina vode odteče, lahko lonec zamenjamo za kaj manjšega, da zavzame manj prostora v hladilniku |
Ni komentarjev:
Objavite komentar