Sojini koščki oz. sojino meso

Sojini koščki so eni izmed najbolj pogostih nadomestkov mesa v veganski kuhinji. Niso samo dobri po okusu in zelo blizu teksture mesa, ampak so hranilno daleč pred mesom. Vsebujejo 50 g beljakovin na 100 g teže in veliko vlaknin a praktično nič maščob.

Pred kuhanjem jih je potrebno namočiti v vreli vodi za vsaj 10 min, nekateri pa v receptih navajajo namakanje za 30 min(jaz jih namočim po 2-3x po nekaj minut in vmes odcedim vodo), potem pa se doda h jedi na enak način kot meso. S sojinimi koščki jaz skuham vse jedi, ki sem jih včasih pripravila z mletim mesom kot npr. bolonjska omaka, lazanja, polnjene paprike, sarme ipd. , s sojinim mesom(sojini koški v obliki večjih kosev) pa vse jedi, ki sem jih prej delala z mewosm za golaž...torej golaž, segedin...

Kupiti se jih da že pravzaprav povsod, saj so na voljo v Sloveniji že od sedemdesetih let dalje. V spodnjih slikicah je nekaj najbolj pogostih embalaž.

V katerih receptih uporabim sojine koščke?
Ko delam filane paprike, sarme, bolonjsko omako, golaže, omako za na pico, rižote, lazanje, včasih jih kar tako dodam zelenjavni juhi.





Share:

Ni komentarjev: