Sojino mleko

Jaz mislim, da je osnova vegetarijanske/veganske hrane ravno sojino mleko. Kot prvo je to nadomestek za mleko in potem ga tudi potrebuješ pri mnogih receptih. Zakaj ne riževo ali mandljevo mleko? Riževo mleko, ovseno mleko in podobno vsebuje v glavnem veliko ogljikovih hidratov, ti pa potrebuješ velik vnos beljakovin na vseh korakih. Kot drugo lahko iz sojinega melga pridelaš sojin tofu, ki je ravno tako zelo pomemben.

POSTOPEK - brez kompliciranja:
1. sojina zrna namočiš v vodi za 6-8 ur
2. sojina zrna(1 lonček) in 10 lončkov vode daš v blender in na najvišji hitrosti miksaš nekaj 2-3min(odvissno od blenderja, na koncu mora biti dobro zmiksano :) )
3. vsebino precediš čez gazo v lonec
4. mleko vreš 5 min, na koncu dodaš malo sladkorja (najmanj čajno žličko na L) ,
5. mleko preliješ v steklenice. Počakaš, da se steklenice ohladijo in jih daš v hladilnik.

Sam postopek je zelo enostaven. Posnetkov tega postopka je na youtubu na tone. Kar je pa pomembno, so pa odgovori an naslednja vprašanja:

1. Kje kupiti sojina zrna? 
Lahko jih kupiš po večjih trgovinah, kjer jih dobiš, amapak bodo dražja. Ker kupuješ velike količine (jaz pač tega porabim tudi po kg in več na teden), grem jaz najraje v kako bio trgovino. Najraje grem v trovino Plodovi v BTC tržnici, kjer imajo sojo in druge stvari na samopostrežni sistem brez embalaže. Tam tudi kupim na kg malo več tudi stročnice, oreške ipd..

2. Koliko zrna soje dati v blender in koliko vode?
V receptih najdeš različna razmerja, največkrat 1:10. Jaz sem sama našla neko svoje razmerje, zrn dam toliko, da pokrije rezila na blenderju in potem do mere 1,25L napolnim z vodo. Jaz dam več zrn in manj vode kot v receptih, všeč nam je močnejši okus. Torej naj vam bo 1:10 neko vodilo, pa si ga kasneje popravite.

3. Ali je blender pomemben?
DA!!!!! Slab blender je metanje denarja stran. Če se tega resno lotiš, potem si kupi res dober blender za vsaj 200 EUR, bodi pozoren na garancijo na dele in prej si poglej oceno blenderja na vegetarijaskih ali veganskih forumih - to so ljudje, ki to RES STESTIRAJO.

4. Koliko sladkorja?
Jasno je, da več, kot ga daš not, bolj sladko in boj kalorično bo. Ampak ne priporočam brez sladkorja. Do zdaj sem pri sebi nekako empirično ugotovila, da je nekje ena polna majhna žlička za en liter minimum, da mleko zdrži en teden v hladilniku.
NASVET: Jaz dam vsakič še en vanilijev sladkor v mleko, 1 van. sladkor na 2 L mleka.

5. Koliko mleka naj naredim naenkrat?
Jaz delam sojino mleko približno 2x tedensko, naredim ga 3L ali več, splh če delam še tofu ali jogurt.

6. Bral/a sem, da sojino mleko povzroča raka in da vsebuje estrugenu podobne hormone?
Treba se je zavedati, da je res veliko denarja v mlečni in mesni industriji in da imajo tudi oni interese, da se prikaže, da sojino mleko in tofu nista tako zdrava. Do sedaj sem pri vseh člankih o teh groznih rakih in hormonih opazila eno skupno točko - pomankanje dokazov ali sklicevanja na neke znanstvene objave. To je zelo pomembna zadeva. Danes lahko vsak vse piše, ampak tisti, ki piše dejstva, bo dopisal, na podlagi česa je prišel do teh zaključkov.

Namočena soja
Približno razmerje soja - voda v blenderju
Delo si olajšam z loncem in cedilom oz. delom za kuhanje na pari
Na del za kuhanje na pari dam še gazo in grobo cedilo
Z grobim cedilom sproti dajem na stran odcejeno sojino maso
Mleko kuham na najnižjem ognju, vre naj par minut, na koncu dodam še vanilijev sladkorin žlico rjavega sladkorja
Še vroče sojino mleko pretočim v pripravljene steklenice
Končno rezultat...počakam par ur, da se ohladijo in jih dam v hladilnik

Dodatne koristne povezave:
http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Homemade-Soy-Milk/ 
https://www.youtube.com/watch?v=wDdzSr7RqC8

Ni komentarjev: