Doma izdelano trdo milo - hladen postopek


Potrebujemo:
- maščobo
- NaOH
- kovinsko posodo za izdelavo mila (najbolje inox, ne sme pa biti iz materiala, ki reagira na baze npr. aluminij)
- posodo za mešanje vode in NaOH (ta mora biti odporna na temperaturo, jaz uporabim plastično)
- tehtnico
- merilnik temperature na daljavo
- palični mešalnik

Izberemo maščobe, iz katerih želimo izdelati milo. Glede na to količino in na vrsto maščobe iz tabele SAP koeficienti premeremo, koliko NaOH potrebujemo za umiljenje naših maščob. SAP vrednost nam pove, koliko natrijevega hidroksida potrebujemo, da popolnoma umilimo 1 g določene maščobe. Vsaka maščoba ima svojo saponifikacijsko vrednost, poleg tega je saponifikacijska vrednost za NaOH in za KOH različna (KOH potrebujemo za izdelavo tekočega mila). Odmerimo še vodo in sicer delež 0.3 proti teži maščobe.




Kot primer bi za 1000 g olivnega olja potrebovali 300 g vode in 134 g NaOH ali 190 g KOH za ga umilit. Ob izdelavi mila to količino pomnožimo še z 0.95-0.97, da se ne umili vsa maščoba in da se je nekaj obdrži v namen  negovalne funkcije. 

Za primer 500 g olivnega olja in 500g kokosovega olja bi potrebovali 300 g vode in 
0,95*(0,183 * 500 g + 0,134 * 500 g) NaOH.

Postopek:
Pripravljamo dve tekočini v dveh posodah. V prvi posodi stopimo vse maščobe. V drugi posodi v vodo dodajamo počasi NaOH. Tu vedno gre NaOH v vodo, ne voda čez NaOH!! NaOH v vodi bo z mešanjem dosegel visoke temperature. Sedaj mešamo in čakamo, da se temperatura NaOH zmanjša na 40-45 °C. Maščobe tudi temo primerno segrevamo, da se ujame temperaturno z NaOH.


Voda z NaOH



Na nekaj minut merim temperaturo v eni in v drugi posodi


 

Ko ujamem temperaturi v obeh posodah na 40-45°C, zlijem NaOH v posodo z maščobami in začnem mešati s paličnim mešalnikom, dokler ne vidim, da je prišlo do reakcije in vidim, da tekočina spreminja barvo in se začne trditi.



Na tem koraku dodam milu še izbrana eterična olja (jaz ponavadi dodam vonj pomaranče ali vrtnice) in zlijem v modelčke...

Naslednji dan (oz. ko je milo že zagotovo strjeno) ločim milo iz modelčkov in ga narežem, če ga želim na manjše kose(ko vlijem kar v banjico, pa potme smao razrežem na kvadrate). Milo nato shranim v kartonsko škatlo, ki ima odprtine(glavno, da ni popolnoma zaprta) za zračenje. Milo potrebuje 6-8 tednov, da se popolnoma umili in šele takrat se ga lahko uporablja.


Ni komentarjev: